tiistai 3. tammikuuta 2017

Chris Cleave: Sodassa ja rakkaudessa

Kun toinen maailmansota julistetaan alkaneeksi Englannissa, 18-vuotias Mary North ilmoittautuu heti vapaaehtoiseksi. Hän elättelee toiveita hohdokkaasta vakoojan pestistä, eikä into laannu vielä silloinkaan, kun hänet määrätään opettamaan Lontooseen pommitusten ajaksi jääneitä lapsia: värillisiä, köyhiä, jollain tavoin vammautuneita.
Toisella puolella Lontoota Tom Shaw on päättänyt jättää koko sodan väliin. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä Tomin järkytykseksi hänen paras ystävänsä Alistair ilmoittautuu vapaaehtoiseksi. Sotaa ei voi paeta kukaan - ei pommien moukaroimassa Lontoossa eikä vihollisten piirittämällä Maltan karulla saarella. (takakansiteksti)


Chris Cleaven Sodassa ja rakkaudessa (Gummerus 2016) on kaunista ja korutonta kerrontaa sodasta, sen lieveilmiöistä ja ihmisistä tempautuneina käsityskykyään suurempien tapahtumien pyörteisiin. Mary ja varsinkin hänen paras ystävänsä Hilda ihannoivat sotaa ja univormuja. Päädyttyään vastoin haaveitaan opetustehtäviin Mary tutustuu sodasta toisin ajattelevaan Tomiin ja yllätyksekseen ihastuu mieheen. Samaan aikaan vapaaehtoisena palvelukseen ilmoittautunut Tomin ystävä Alistair taistelee Ranskan rintamalla. Lomalla käydessään myös Alistair iskee silmänsä Maryyn.

Sitten alkavat Lontoon pommitukset, ja Maryn elämä mullistuu koulun tuhoutuessa. Mary itse selviää, mutta pommitus vaatii Tomin hengen. Murtunut Mary ilmoittautuu ambulanssikuskiksi. Päivät ja pommitukset seuraavat toistaan, kunnes tulviva pommisuoja on koitua Maryn kohtaloksi. Maryn elämä romahtaa toistamiseen. Samaan aikaan Alistair kuluttaa aikaa Maltalla. Sielläkin meininki muuttuu täysin, kun saksalaiset ja italialaiset alkavat piirittää saarta. Nälkiintyneiden sotilaiden ainoa toivo evakuoinnista ovat postilennot. Alistairin menetettyä kätensä hän lopulta pääsee evakuointilennolle, mutta kone ei pääse edes Gibraltarille asti.

Monenlaista mutkaa on matkassa ja kapuloita tungetaan rattaisiin ennen kuin Mary ja Alistair lopulta tapaavat toisensa jälleen. Heidän tulevaisuutensa ei kuitenkaan vaikuta olevan kovin vakaalla pohjalla: sota on vaikuttanut molempien sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Loppu tuntuikin jäävän jotenkin auki - kunnes vastaan tulivat tekijän jälkisanat.

Hieno, pintaa syvemmälle menevä tarina. Sota on kauheaa ja armotonta, mutta niin vain maailma selvisi. Tällä kirjalla avaan tämän vuoden Helmet-lukuhaasteen (kohta 34: K
irja kertoo ajasta, jota et ole elänyt). 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja:
Chris Cleave: Everyone brave is forgiven
Suomentanut Irmeli Ruuska
Gummerus, 2016
480 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti