maanantai 7. elokuuta 2017

Sinisiä nuortenkirjoja

Näiden kirjojen niputtamiselle samaan postaukseen ei ole mitään sen kummempaa syytä kuin että kaikissa on sinivoittoiset kannet. :)



Katarina Mazettin Varjoja ja vakoojia (Otava 2017) ja Briitta Hepo-ojan Hylättyjen lasten kaupungin (Myllylahti 2017) voi molemmat laskea seikkailukirjoiksi, mutta R.J. Palacion Ihme (WSOY 2017) on aivan omaa luokkaansa. 

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."
August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja se pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverit uskomaan sen?
Ihme on kertomus Auggien urheudesta ja uteliaasta asenteesta sekä rohkaiseva tarina ennakkoluulojen kohtaamisesta. (takakannesta)

Hieno kertomus erilaisuudesta ja ennakkoluuloista, pidin tosi paljon. Auggie on sympaattinen kaveri, jonka elämä uhkaa muuttua melkoiseksi koulukiusaushelvetiksi. Onneksi on Summer, joka näkee pintaa syvemmälle. 

Kirja etenee osissa, joissa jokaisessa on eri kertoja. Tarinan aloittaa itseoikeutetusti Auggie, ja ääneen pääsevät myös hänen sisarensa Via, luokkakaverit Summer ja Jack, Vian poikaystävä Justin, Vian ystävä Miranda ja tarinan vetää loppuun jälleen Auggie. Kirjassa on siis monta kertojaääntä, mutta tämä ratkaisu sopii oikein hyvin ja tuo syvyyttä henkilöhahmoihin ja heidän välisiinsä suhteisiin. 

Syy Auggien erikoisuuteen on hänen geeneistään löytyvä oireyhtymä: mandibulofasiaalinen dysostoosi. Olettaisin että kyseessä on sama tila, josta käytetään myös nimitystä Treacher Collins -oireyhtymä. Tätä ei kuitenkaan mainita kirjassa. Oireyhtymä on melko harvinainen, mistä syystä tämä kirja on aivan omiaan Harvinaiset-haasteeseen.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
R.J. Palacio: Wonder (2012)
Suomentanut Inka Parpola
WSOY, 2017
336 sivua

Katarina Mazettin Varjoja ja vakoojia aloittaa uuden Seikkailuserkut-sarjan, joka sopii jo alakouluikäisille lukijoille. 

Kuin partioleirillä! Ei telkkaria, ei tietokonetta, ei trampoliinia! Tästä tulisi merkillinen kesä.
Kun neljä serkusta ja Katinryökäle lähetetään pieneen Uikkusaareen erikoisen taiteilijatätinsä hoteisiin, seikkailu on valmis. Julia, Pörri, Jori ja Alex hitsautuvat lopullisesti yhteen, kun Frida-täti joutuu matkustamaan pariksi päiväksi mantereelle. Vanhan luotsimökin pihapiirissä alkaa tapahtua outoja: aivan kuin pensaikossa vilahtelisi yöllä kummallisia hahmoja. Lintubongareita? Vakoojia? Lomanvietto saaressa ei olekaan enää vain jännittävää leikkiä. (takakannesta)


Aika jännä, että tänä vuonna ilmestyneistä nuortenkirjoista moni muistuttaa toisiaan. Tästä kirjasta tuli heti mieleen sekä Tuula Kallioniemen Villi viikko että Jukka-Pekka Palviaisen Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Vähän viisikkomainen seikkailu, kuitenkin nykypäivään päivitettynä.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Katarina Mazetti: Kusinerna Karlsson : spöken och spioner (2012)
Suomentanut Ulla Lempinen
Otava, 2017
160 sivua

Briitta Hepo-ojan esikoisteos Siilin kuolema (Myllylahti 2015) oli ilmestymisvuonnaan suuri positiivinen yllättäjä. Myös Hepo-ojan toinen teos Hylättyjen lasten kaupunki (Myllylahti 2017) oli mukava lukukokemus, vaikkei esikoisen tasolle päässytkään. 

Kun Mikon ailahtelevainen äiti jättää Mikon metsänlaitaan, tämän on tultava toimeen omillaan. 
Metsän keskeltä Mikko löytää kummallisen kaupungin, jossa ei ole lainkaan aikuisia. Siellä hän tapaa huntuihin pukeutuvan Karpalon, vihamielisen Pekan ja muita hylättyjä lapsia, joiden ystävyydestä rakentuu uuden elämän hauras pohja. Pian kaupunkiin saapuu myös Ola, meriotuksiin ihastunut laiha poika, josta tulee Mikolle pikkuveli. 
Kaupungissa tapahtuu outoja: sen laitamille ilmestyy salaperäisiä ruokalähetyksiä, kirjaston vieraskirja on kirottu ja muiden jengien jäsenet arvaamattomia. Eniten Mikon uudet ystävät varoittavat häntä kuitenkin lähellä olevasta saaresta. Siellä asuu kuulemma hirviö, jonka nimeä ei kannata sanoa ääneen. (takakannesta)

Jälleen kerran eniten mietityttävä asia on kohderyhmä: minkä ikäisille tämä kirja on tarkoitettu? Takakannessa sanotaan, että kirja on "maagista realismia yli 8-vuotiaille lapsille ja heidän tarinoita rakastaville vanhemmilleen", ja kirjaston tietokannassa kirja on luokiteltu lastenkirjallisuudeksi. Kovin nuorille en itse kuitenkaan osaisi kirjaa suositella, paitsi ehkä vanhemman ääneen lukemana.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Briitta Hepo-oja: Hylättyjen lasten kaupunki
Myllylahti, 2017
202 sivua    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti